dimarts, 16 de desembre del 2008

Concentració per denunciar l'incompliment del 0,7%

Fa uns dies vaig comentar en aquest blog que el projecte pressupost de la Generalitat per al 2009 és un retrocés en la marxa cap al 0,7%.
Avui la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament hem promogut una concentració de protesta davant del Parlament de Catalunya, en el dia en que s'aprovaran els pressupostos de la Generalitat sense cap modificació al respecte.
És realment decebedor. La xifra que s'aprovarà avui representa un greu incompliment, tant en xifres absolutes com en termes percentuals, del que preveia el Pla Director de Cooperació al Desenvolupament (pactat amb la societat civil i aprovat pel Parlament) i de l'acord del Govern Entesa, els quals preveïen arribar al 0,7% dels ingressos propis de la Generalitat dins d'aquesta legislatura.
A més, la llei catalana de cooperació al desenvolupament estableix que cal arribar a aquest percentatge com a màxim el 2010.
Amb el pressupost 2009, tot això és altament improbable, gairebé impossible.
En efecte, amb l'argument de la crisi, malgrat que el pressupot global creix, la partida dedicada a cooperació, no solament queda lluny del que preveia el Pla Director, sinó que fins i tot disminueix en relació a la quantitat executada dins el 2008, tant en termes absoluts com en percentatge sobre els ingressos propis de la Generalitat previstos en el mateix pressupost, passant així del 0,41% de l'any 2008 a un 0,37% aproximadament (si bé la xifra exacte dependrà dels ingressos que finalment obtingui la Generalitat el 2009).
Després de tantes promeses, quan arriba la primera dificultat econòmica, la solidaritat amb els països pobres, enlloc de créixer per arribar als mínims compromesos, recula.
Esperem almenys que el Govern corregeixi aquest error un cop s'arribi a un nou acord de finançament de la Generalitat. Ja no queden excuses.

2 comentaris:

Juan Manuel Cincunegui ha dit...

Hola Eduard,
Sens dubte, l'assumpte és descoratjament. El que m'agradaria saber, no sé si tens dades al respecte, quin ha estat l'evolució de l'opinió pública a aquest respecte. Podries facilitar dades si tens alguna cosa.
Una abraçada

Juan Cincunegui

Eduard Ibáñez ha dit...

Hola Juan,
No tinc dades, però crec que les enquestes apunten a que la immensa majoria de la població catalana veu adequat que hi hagi una contribució solidària important de la Generalitat als països del Sud. Alhora, la xifra simbòlica del 0,7%és àmpliament compartida i va ser motiu de mobilitzacions massives als anys 90.
Altra cosa és com cal calcular aquest 0,7 i sobre què.
El cas és que una llei del Parlament de Catalunya va aprovar arribar el 2010 al 0,7% dels "ingressos corrents incondicionats" de la Generalitat (és a dir, els ingressos que la Generalitat recapta pel seu compte i que pot gastar lliurement ja que no van destinats a serveis transferits per l'estat). És una xifra de mínims.
Doncs bé, l'any 2009 dificilment passarem del 0,4 i el 2010 seguirem lluny del 0,7. Ara ens parlen del 2015...
La llàstima és que l'opinió pública majoritària possiblement deu pensar que en temps de crisi això no és una prioritat...
Contra això hem de lluitar. Sense perdre de vista que els problemes de pobresa en el món no són solament (ni principalment) una qüestió que es pugui resoldre transferint diners, sinó que tenen a veure amb decisions, lleis i polítiques incompetents, errònies o immorals de molts governs i de les institucions internacionals.
Una abraçada,