diumenge, 16 de novembre del 2008

L'escàndol de la COPE

Aquesta setmana s'ha conegut la cinquena sentència judicial condemnatòria contra el locutor de la COPE Federico Jiménez Losantos. Aquest cop, la condemna és per vulnerar l'honorabilitat d'ERC, per diverses expressions fetes des del seu programa La Mañana de la COPE, en les quals acusava de terrorisme a aquest partit. La sentència l'obliga a indemnitzar als perjudicats amb 60.000 euros.
La trajectòria d'aquest periodista és realment única.
Losantos ja va ser condemnat el febrer de 2007 per un altre tribunal de Barcelona també per ofenses a ERC i al seu Líder J.Lluís Carod-Rovira, i se li va imposar un altra multa de 60.000 euros.
Així mateix, el mes de febrer de 2008, el periodista va ser condemnat per un jutjat de Madrid per ofenses a l'honor d'un jutge.
Al juny de 2008 va ser condemnat per un delicte continuat d'injúries al polític Alberto Ruiz Gallardón, amb una multa de 36.000 euros.
Finalment, el passat mes de juliol va ser també condemnat per ofenses al ex director del diari ABC José Antonio Zarzalejos, i se li va imposar una multa de 100.000 euros.
Aquesta acumulació de condemnes judicials són totes conseqüència de les seves declaracions des del programa La Mañana de la COPE, des del qual es dedica diàriament a insultar, manipular, faltar al respecte, tergiversar la realitat i fer demagògia contra totes les i institucions que menysprea, incloent en algun moment el Rei d'Espanya o el Cardenal Arquebisbe de Barcelona. El seu llenguatge, profundament descarnat i àcid, amb un ressó constant de rancúnia, és impropi de qualsevol mitjà de comunicació, i absolutament incompatible amb un mitjà d'Església.
Des de fa anys, som molts els catòlics que hem reclamat inútilment que aquest locutor sigui expulsat d'aquesta emisora, propietat de la Conferència Episcopal Espanyola. Els anys van passant i res no canvia, mentre es van acumulant sentències judicials.
La continuïtat d'aquesta persona com a locutor de la COPE és un fet absolutament innaceptable, no solament perquè contradiu l'ideari mateix de la cadena radiofònica i va en contra dels principis ètics i jurídics més elementals, sinó perquè és absolutament i radicalment incompatible amb un mitjà de comunicació d'inspiració cristiana.
Amb quina autoritat moral poden els bisbes espanyols fer sentir mai la seva veu davant la societat sobre qualsevol qüestió ètica quan mantenen en la seva emisora de radio una persona que reiteradament és condemnada pels tribunals de justícia per injuriar i faltar a la veritat?
Com és possible que es mantingui contractat per un mitjà de comunicació eclesial a una persona que està perjudicant de forma tan greu a la mateixa credibilitat de l'Església i, per tant, obstaculizant la seva missió evangelitzadora?
Com a catòlic em sento profundament perplexe i avergonyit, i demano un cop més al meu arquebisbe que faci sentir la seva veu dins la Conferència Episcopal, reclamant, amb una posició contundent, que es posi fi a aquest escàndol. Això ja és absolutament prioritari a qualsevol altra activitat que pugui desenvolupar aquesta conferència episcopal. Estan en joc principis ètics fonamentals.

3 comentaris:

Silveri Garrell ha dit...

Jo mateix m'he posat en la defensa d'en Losantos en alguns fòrums. No veig gens clar que l'hagin condemnat a tantes multes que sumen tant de diner i segueixi igual "insultant" com diuen, encara que, jo me l'escolto cada dia i no trobo els tals insults i més bé hi trobo humorisme com els acudits que surten en els diaris. El que començo a veure clar es que si continua amb la seva es perque les multes les impugna legalment i s'estalvia de pagar-les, i aquest és el joc que les lleis actuals permeten. Una multa de 60.000 euros realment és per deixar de pedra a qualsevol pintat presumit, i en aquest cas veiem que Losantos segueix igual de presumit i tot demostra que els tribunals son una comedia (un caxondeo). Losantos simplement s'aprofita de la mateixa inefiacia dels tribunals, i es hora de recordar que en les desfilades gais sempre s'insulta a l'Esglesia de manera fins i tot blasfema, i molts (jo incluït) hem firmat manifestos per demanar justicia als culpables, i els casos els han arxivat a sota la taula. Es una Justicia colapsada i ademés mandrosa per segons que. En Losantos s'aprofita d'aquesta "justicia" per fer negoci i ho veig bé.

job ha dit...

Mare meva! Silveri,

Diria que no enfoques el tema com toca. El que l'Eduard, amb encert, critica és, sobretot, l'actitud de la conferència episcopal espanyola.

El Losantos és un impresentable, però el que és realment incoherent és que l'Església catòlica li posi el micròfon per dir i fer coses del tot antievangèliques com ara insultar, mentir i, com dius tu, aprofitar el malfuncionament de la justícia per fer negoci! Cap d'aquestes actituds és admisible!

I no volem una Església com aquesta.

Silveri Garrell ha dit...

Job: l'honradesa o deshonradesa d'en Losantos es opinable. Ademés els bisbes no son tontos, tenen moltíssima cultura, molta més que els capitostos que seuen en els parlaments. Si els bisbes permetem que en Losantos segueixi en la Cope es que amb la intel·ligència que tenen els bisbes (repeteixo no son gens tontos)no veuen a'n Losantos com a tant dolent per fer-lo fora, i ademés en la Cope intervenen altres accionistes apart de l'Esglesia encara que aquesta última sigui la més important. Em fan gracia els que diuen que no escolten La Cope i després opinen sobre La Cope, realment incoherent. L'Eglésia te altres problemes més importants que no pas La Cope, aquesta només es problema en quant al nacionalisme català.