dijous, 16 d’octubre del 2008

Un nou exemple de presó injusta

Fa uns dies parlava en aquest blog sobre la immoralitat de la presó provisional, és a dir, l'empresonament de persones que estan a l'espera de judici o de sentència definitiva i que, per tant, són presumptament innocents, perquè ningú es pot considerar culpable fins que això no s'hagi provat en un judici just.
No tenia intenció de seguir-ne parlant, de moment, sobre aquest tema, però resulta que abans d'ahir es va fer públic un nou i flagrant exemple de presó provisional injusta i imoral, que no voldria passar per alt.
Un Jurat popular va absoldre a una persona acusada d'assasinar a una ex regidora d'Igualada. L'acusat portava ni més ni menys que dos anys en presó provisional pendent del judici. Doncs bé, després del judici, el Jurat ha considerat que els indicis que apuntaven contra ell no són concloents i que la seva coartada és creïble. Per tant, hem de considerar que aquesta persona és innocent.
És cert que en aquest cas hi havia importants elements que feien pensar en la seva culpabilitat, però, un cop analitzats per un tribunal imparcial, han resultat ser insuficients per una condemna. Per tant, es va mantenir empresonada a aquesta persona durant dos anys en base a una simple sospita (per forta que fos) que no permetia una convicció sobre la seva culpabilitat. En conseqüència, se li ha causat un mal injust i innacceptable en un sistema democràtic.
De fet, cada setmana podem trobar als mitjans de comunicació casos similars d'absolucions de persones que portaven un cert temps en presó provisional. Però sorprenentment ningú qüestiona aquesta pràctica.
Això ens ha de portar a exigir, un cop més, una profunda i urgent reforma legal que impedeixi als jutges a empresonar ningú mentre no s'hagi provat la seva culpabilitat en un judici just. En tot cas, l'única excepció serien aquells casos en els quals sigui absolutament evident la culpabilitat. Ara bé, si la culpabilitat és tant evident i es tenen proves tan contundents, no té sentit que el judici trigui més enllà d'uns pocs mesos.
Per cert, l'empresonament provisional, a més d'aplicar-se discriminatòriament (ja que afecta més a estrangers i exclosos socials que a altres persones), explica en part les altíssimes taxes d'empresonament que patim actualment al nostre país i que omplen a vessar les nostres presons. D'això últim espero poder-ne parlar aquí ben aviat.