dijous, 29 de gener del 2009

Arrenca el VIIII Fòrum Social Mundial, a Belem do Parà (Brasil)

Des del 25 de gener fins a l'1 de febrer s'està desenvolupant la VIIIena edició del Fòrum Social Mundial, aquest cop a una ciutat en plena Amazònia brasilera, Belem do Parà.
Com en edicions anteriors, hi participen al voltant de cent mil persones, que representen desenes de milers d'ONG, entitats, grups religiosos, col·lectius de tota mena i moviments socials que treballen en més de 150 països en favor dels drets humans, la justícia social, la pau, el sistema ecològic i altres causes solidàries, des d'una perspectiva crítica amb les estructures sociopolítiques actuals.
En aquesta edició estant tenint un paper destacat els debats i les activitats relacionades amb la crisis financera i econòmica mundial, el canvi climàtic i les alternatives a l'actual model de desenvolupament.
Un dels aspectes més importants d'aquest fòrum serà la participació massiva de col·lectius indígenes brasilers, que hi porten les seves lluites en favor dels seus drets col·lectius com a pobles i en defensa de l'Amazònia, tan castigada per la desforestació humana, així com dels moviments que lluiten per una Amazònia sostenible, solidària i democràtica.
De fet, el Consell Internacional del Fòrum Social Mundial va triar aquesta localitat com a seu del Fòrum 2009 per fer visible el paper estratègic que té la regió amazònica per a tota la humanitat, tant pel seu alt valor ecològic com per la intensitat del treball de moviments socials indigenistes o altermundistes que hi actuen.
En total, hi ha programades més de 2400 activitats (assemblees, seminaris, tallers, cerimònies, cites esportives, activitats culturals...) proposades i gestionades per les organitzacions participants.
Com cada any, l'organització per la que treballo, Justícia i Pau, hi ha enviat una delegació, formada per vuit persones, que hi organitzen, juntament amb altres ONG, espais de debat sobre diverses temàtiques, així com una trobada de comissions de Justícia i Pau de tot el món presents al Fòrum.
Malauradament, per raons professionals i familiars, jo aquest any no hi he pogut anar, però seguiré ben d'aprop les cròniques que envien els nostres delegats, que trobareu a la web de Justícia i Pau. També la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament, que presideixo, hi ha enviat una delegació, així com moltes altres entitats catalanes. Com en les edicions anteriors, la presència catalana en el Fòrum és realment intensa.
És interessant destacar també que, prèviament a l'inici del Fòrum i íntimament relacionat amb el seu esperit, han tingut lloc altres trobades importants específiques, ja tradicionals, com ara el VI Fòrum Mundial de l'Educació i III Fòrum Mundial de la Teologia de l'Alliberament.
Val la pena que fem un seguiment des de Barcelona d'aquesta nova edició del Fòrum Mundial, un espai innovador que, des dels seus inicis, constitueix un extraordinari catalitzador d'energies col·lectives en favor d'un món més just.